Effect of Local Restautants on Regional Cuisine Presentation : Konya Sample
Keywords:
Turkish cuisine, Local cuisine, Locak restaurant, Promotion, KonyaAbstract
Importance given to the eating and drinking subject is increasing in the world wide. Being varied and rich of food culture of Countries which have deep rooted past, have big contribution in terms of social and economical to country in the concept of cultural tourism. One of the important cultural and tourism value of the Turkish tourism is Turkish cousine which is enriched and originalized by itself in historical period. Turkish cousine placing among the most richest cuisines in the world and being in the unique cultural integrity shows that it is carrying a tourism potential that can be developed and tradable in tourism industry. In marketing Turkish and regional cuisines, restautants and factories like foods and beverages served in these restautants, their quality, variety, seasonal feature, cultural structure and presentatition have vital importance from the point of customers' informed about local cuisines and like. This study carried out for evaluate the effect of local restautants on regional cuisine presentatition in Konya.
References
Akdağ, G., Akgündüz, Y., Güler, O. ve Benli, . (2015). "Bir Seyahat Motivasyon Aracı Olarak Gastronomi: Hatay'ı Ziyaret den Yerli Turistlerin Seyahat Motivasyonları, Yiyecek- İçecek Deneyimleri ve Seyahat Memnuniyetleri Üzerine Bir Araştırma". 1. Eurisia International Tourism Congress:Current Issues, Trends and Indicators (EITOC-2015), 28-30 Mayıs 2015, Konya/Türkiye, 3 448-464.
Akgöl, Y. (2012). Gastronomi Turizmi ve Türkiye yi Ziyaret den Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Mersin.
Alvensleben R.V. ve Schrader, S.K. (1998). Consumer Attitudes Towards Regional Food Products - A Case-Study for Northern Germany. AIR-CAT Workshop-Consumer Attitudes Towards Typical Foods, Dijon-France, 1-14.
Arman, A. (2011). Türk Mutfak Kültürü Tanıtım Sorunu: Mengen Mutfağı Örneği. Düzce Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm ve Otel İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Düzce.
Arslan, Ö. (2010). Yabancı Turistlerin Yiyecek İçecek İşletmeleri, Personeli ve Türk Mutfağına lişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi: Alanya Örneği. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Bölümü, Turizm İşletmeciliği Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara.
Baysal, A. (1 3a). Beslenme Kültürümüz, Kültür Bakanlığı Yayınları:1230, Ankara.
Benli, A. (2014). Yöresel Lezzet Deneyiminin Destinasyon İmajı ve Destinasyon Sadakati Üzerine Etkisi: Mersin'i Ziyaret Eden Yerli Turistler Üzerinde Bir Araştırma, Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Mersin.
Birer, S. (1 0). Türk Mutfağının Tarihsel Gelişim Süreci İçerisindeki Ve Bugünkü Durumu, Beslenme ve Diyetetik Dergisi; 19: 251.
Bucak, T. ve Aracı, Ü.E . (2013). Türkiye de Gastronomi Turizm Üzerine Genel Bir Değerlendirme, Balıkesir Üniversitesi Journal of Social Sciences Institute, 16 (30); 203-216.
Budak, N. ve Çiçek, B. (2002). Yabancı Turistlerin Ülkemizde Yemek Kültürüne lgileri ve Yemekler le Servis Ortamlarına Bakışları, Turizmde Sağlık ve Beslenme Sorunları ve Çözümler Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Alanya, s:133-139, Alanya.
Buyruk, L. ve Şahin, N. (2002). Otel Yiyecek- İçecek Departmanında Çalışan İşgörenlerin Hijyen Algılamaları Konusunda Bir Araştırma. Turizmde Sağlık ve Beslenme Sorunları ve Çözümler Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 77–90, Alanya.
Cohen, . ve Avieli, N. (2004). Food in Tourism Attraction and Impediment, Annals of Tourism Research, 31 (4) 755-778.
Cömert, M. (2014). Turizm Pazarlamasında Yöresel Mutfakların Önemi ve Hatay Mutfağı Örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2(1); 64-70.
Çevik, K. N. (201 ). Türk Mutfak Kültürü, Erişim Tarihi 23/11/2016 http://turkoloji.cu.edu.tr/HALKBILIM/mutfakkulturu.pdf,
Erdek, F. (2011). Yiyecek İçecek İşletmelerinin Pazarlama Faaliyetlerinde Yöresel Mutfağın Kullanımı. Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Edirne.
Eren, D. (2011). Alternatif bir Turizm Çeşidi Olarak Mutfak Turizminin Değerlendirilmesine İlişkin Sektör Temsilcilerinin Görüşlerinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm ve Otel İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Düzce.
Görkem, O. (2011). Ulusal Aşçılık Meslek Standardı Çerçevesinde utfak Eğitimi Yeterliği: Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinde Bir Uygulama. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Ankara.
Gegez, E. (2007). Pazarlama Araştırmaları, İstanbul: Beta Basım Yayın.
Gültekin, B. (2014). Kruvaziyer Turizmine Katılan Yabancı Turistlerin Türk Mutfağına İlişkin Algıları: Kuşadası Limanı Örneği. Nevşehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir.
Keskin, H. (201 ). Restoranlarda Turistik Ürün Olarak Yöresel Yemeklerin Kullanımı: Datça Mrneği, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Muğla.
Mason, M. (2010). Sample Size and Saturation in PhD Studies Using Qualitative Interviews, Forum: Qualitative Social Research, 11 (3); 1-13.
Maviş, F. (2003). Endüstriyel Yiyecek Üretimi, Detay Yayınları Ankara.
Özdipçiner, N. (2000). Türkiye ye Gelen Turist Profilindeki Değişimler, I. Ulusal Türkiye Turizmi Sempozyumu Tebliğ Kitapçığı İçinde, İzmir: Türkiye Turizmi Araştırma Enstitüsü, s. 188-205.
Plummer, R., Telfer, D., Hashımoto, A. ve Summers, R. (2005). Beer Tourism in Canada Along The WaterlooWellington Ale Trail, Tourism Management, 26 (3): 447-458.
Rızaoğlu, B. (2004). Turizmde Tanıtma, Detay Yayıncılık, Ankara.
Schneider, G.K. ve Ceritoğlu, A.B. (2010). Yöresel Ürün İmaJının Tüketici Satın Alma Davranışı ve Yüksek Fiyat Ödeme Eğilimi Üzerindeki Etkisi- İstanbul İlinde Bir Uygulama, Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, 6; 29-52.
Sormaz, Ü. (2015). İstanbul da Yiyecek İçecek Sektöründe Hizmet Veren İşletmelerin Türk Mutfağı Uygulamaları, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3 (1); 48-54.
Susever,E.A . (2014). Pazarlama letişimi Aracı Olarak Her Şey Dahil Sisteminin Türk Mutfağı Tanıtımındaki Yeri, Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Halkla İlişkiler Anabilim Dalı, Pazarlama letişimi,Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
Şanlıer, N. (2005). Yerli ve Yabancı Turistlerin Türk Mutfağı Hakkındaki Görüşleri. Ankara: Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim akültesi Dergisi, 25 (1); 213–227.
Tamkoç, G. (2000). Vejeteryan Türk mutfağı, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları No: 2516.
Yüncü, .R. (2010). Sürdürülebilir Turizm Açısından Gastronomi Turizmi ve Perşembe Yaylası, 10. AybastıKabataş Kurultayı Yayınları No:11, s. 27-34, Detay Yayıncılık, Ankara.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Journal of Tourism & Gastronomy Studies

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.