Farklı İçerikli Çikolatalarda Bulunan Bileşenlerin Duyusal Olarak Tespit Edilebilirliğinin Araştırılması (Investigation of Sensorial Detectability of Components in Chocolates with Different Contents)

Yazarlar

  • Emre HASTAOĞLU
  • Şefahat TAŞCI

DOI:

https://doi.org/10.21325/jotags.2021.888

Anahtar Kelimeler:

Duyusal analiz- Çikolata- Tadım testi- Gastronomi

Özet

Çikolata dünyanın birçok ülkesinde severek tüketilen besleyici bir atıştırmalıktır. Çikolatalardaki temel kalite unsurları lezzet, tekstür, koku, görünüş ve genel beğeni gibi parametreler olup üretim şekli, kullanılan hammadde ve depolama süreci çikolatanın kalitesini ve beğeni derecesini etkilemektedir. Bu çalışmada, farklı içerikteki çikolata örneklerinin katılımcılar tarafından duyusal olarak tahmin edebilmeleri ve duyusal olarak beğenilerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çikolata örneklerinin içerisindeki bileşenleri tahmin etmeleri için çoktan çok seçmeli tadım tekniği kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıların demografik özellikleri ile tadıma katılmadan önce çikolata tüketimine bakış açılarını içeren dört ifadelik sorular ile katılımcıların tadım yaptıkları çikolataların kalite özelliklerini puanlamaları istenmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular incelendiğinde katılımcıların farklı içerikteki çikolatalarda bulunan bileşenleri tespit edebilme puanları üzerinde öğretim gördükleri sınıf, cinsiyet ve çikolata yeme sıklığı gibi faktörlerin istatistiksel olarak etkili olmadığı görülmüştür. Bununla birlikte katılımcılardan sigara içenlerin anason, kakule veya ada çayı gibi bileşenlerin bulunduğu çikolataların bileşen tespitinde daha başarılı oldukları söylenebilir. Farklı içerikteki çikolataların duyusal parametrelerinin de farklı puanlar alarak aralarında kabul edilebilirlik puanları değişmiştir.

Referanslar

Afoakwa, E. O. (2016). Chocolate Science and Technology. (E. O. Afoakwa, Ed.)Chocolate Science and Technology (2nd ed.). West Sussex: Wiley-Blackwell.

Aydın, S. (2011). Keçiboynuzu meyvesinden sürülebilir bir ürün üretimi. Mersin Üniversitesi.

Beckett, S. T. (2019). The science of chocolate. (S. T. Beckett, Ed.). Cambridge: Royal Society of Chemistry.

Belščak-Cvitanović, A., Komes, D., Durgo, K., Vojvodić, A., & Bušić, A. (2015). Nettle (Urtica dioica L.) extracts as functional ingredients for production of chocolates with improved bioactive composition and sensory properties. Journal of Food Science and Technology, 52(12), 7723–7734.

Çağındı, Ö. (2009a). Ayçiçeği, keten tohumu, yulaf ve mürdüm eriği kurusu ile zenginleştirilmiş sütlü, acı (bitter) ve beyaz çikolataların raf ömrü boyunca bazı fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerinin araştırılması (Doktora Tezi). Ege Üniversitesi, Fen Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Çağındı, Ö. (2009b). Ayçiçeği, keten tohumu, yulaf ve mürdüm eriği kurusu ile zenginleştirilmiş sütlü, acı (bitter) ve beyaz çikolataların raf ömrü boyunca bazı fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerinin araştırılması (Doktora Tezi). Ege Üniversitesi, Fen Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Çetin, Ö. (1993). Sütlü Çikolata Üretiminde Uygulanan Teknolojik İşlemlerin, Mikrobiyolojik Kaliteye Etkisi Üzerine Araştırmalar (Doktora Tezi). İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul .

Chef, M. (2020). Çikolata teknolojisinde Kullanılan Hammadeler. Erişim: May 19, 2021, from Alındığı uzantı: https://www.metinchef.net/cikolata-teknolojisinde-kullanilan-hammaddeler

Gülfidan, O. G. (2016). Diş dostu çikolata üretimi (Yüksek Lisans Tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta. .

Kaya, A., & Şekeroğlu, G. (2012). Çikolata. Standard Dergisi, 604, 24–25.

Ogun, S. (2019). Türk lokumu üretiminde ayva bitkisinin kullanılması ve depolama stabilitesinin araştırılması (Yüksek Lisans Tezi). Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Afyonkarahisar.

Sencer, G. M., Dadalı, C., Kaya, M., Çakır, B., & Elmacı, Y. (2018). Çikolatada tat-koku etkileşimi: Şeker miktarını azaltmak amacıyla farklı aroma maddelerinin kullanılması. Istanbul Bilim University Florence Nightingale Journal of Medicine, 4(3), 132–138.

Şentürk, T., & Günay, Ş. (2015). The mysterious light of dark chocolate. Turk Kardiyoloji Dernegi Arsivi.

Tekin, H. (1987). Eğitimde ölçme ve değerlendirme. Ankara: Mesa Yayıncılık.

Türk Dil Kurumu. (2020). Çikolata. Retrieved May 19, 2021, Retrieved from: https://sozluk.gov.tr/

Yayınlanmış

2023-02-25

Nasıl Atıf Yapılır

HASTAOĞLU, E., & TAŞCI, Şefahat. (2023). Farklı İçerikli Çikolatalarda Bulunan Bileşenlerin Duyusal Olarak Tespit Edilebilirliğinin Araştırılması (Investigation of Sensorial Detectability of Components in Chocolates with Different Contents). Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 9(3), 2203–2215. https://doi.org/10.21325/jotags.2021.888