İşgörenlerin Örgütsel Adalet Algılarının İşten Ayrılma Niyetine Etkisi (Effects of Organizational Justice Perceptions of Employees on the Intention to Leave)

Authors

  • Rana ALLAHYARI SANI
  • Ercan YAVUZ

DOI:

https://doi.org/10.21325/jotags.2018.333

Keywords:

Organizational justice, Intention to leave the work, Accommodation businesses

Abstract

In this study, it is aimed to determine the effect of employees' perception of organizational justice on the intention to quit the employees. For this purpose, analyzes were conducted to determine the effect of organizational justice perception on the intention to quit the employees in the 4 and 5 star accommodation establishments in Ankara. Inaddition, in these analyzes, whether the perception of organizational justice differed in terms of gender, age, marital status, number of children, education level, monthly income, experience in the sector, working year in the enterprise and the variables of the unit in which it functions. As a result of the research, it was determined that the perception of organizational justice affects the intention to leave employees. This effect is negative. As employees' perception of organizational justice decreases, the irintention to quit is increasing. In the study, it was determined that the perceptions of employees' organizational justice differed according to age, marital status, education level, monthly income, experience in the sector, seniority in the enterprise and unit studied. In addition, according to the research findings, the perception of employees' organizational justice does not differ according to gender and number of children.

References

Abbasoğlu, Ş.(2015). İş görenlerde örgütsel adalet algısı ve örgütsel adaletin işgörenların iş motivasyonu üzerindeki etkisi ''bir devlet hastanesi örneği'', Yüksek Lisans Tezi, Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Akyel, Y.(2014). Örgütsel adalet ve örgütsel güven ilişkisi, Doktora Tezi,Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Arık, L. A. (1992). Psikolojide bilimsel yöntem. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları.

Atalay, İ. (2005). Örgütsel vatandaşlık ve örgütsel adalet, Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.

Bülbül, A. (2010). İşgörenlarınörgütsel adalet algısının, örgütsel vatandaşlık ve örgütsel bağlılığa etkisi üzerine bir çalışma, Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.

Celep, C., Polat, S. (2008). Ortaöğretim öğretmenlerinin örgütsel adalet, örgütsel güven, örgütsel vatandaşlık davranışlarına ilişkin algıları. Educational Administration: TheoryandPractice, 54, 307-331.

Colquitt, J. (2001). On thedimensionality of organizationaljustice: a constructvalidation of a measure. Journal of AppliedPsychology, 86(3), 386-400.

Çağ, A. (2011).Algılanan örgütsel adaletin, örgütsel sinizme ve işten ayrılma niyetine etkisinin belirlenmesine yönelik bir araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversite Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.

Dalgın, T. (2015). Yöneticilerin liderlik davranışlarının örgütsel vatandaşlık davranışları üzerindeki etkisi ve örgütsel adalet algısının düzenleyici rolü: Muğla konaklama sektörü örneği, Doktora Tezi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Muğla.

Demirali, D., Ergin, Y. (1995). Ölçeklerde geçerlik ve güvenirlik. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 7, 125-148.

Demirel,Y. (2009). Örgütsel bağlılık ve üretkenlik karşıtı davranışlar arasındaki ilişkiye kavramsal yaklaşım. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(15), 115-132.

Doğan, E. (2014). Örgütsel adalet algısının iş tatminine etkisi: Adıyaman kamu kurumlarında bir uygulama, Yüksel Lisans Tezi, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adıyaman.

Doğan, H. (2014).İşgörenlerin adalet algılamalarında örgüt içi iletişi ve prosedürel bilgilendirmenin rolü. Ege Akademik Bakış, 2(2), 71-78.

Eğilmezkol, G. (2011). Çalışma yaşamında örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık: bir kamu bankasındaki işgörenların örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık anlayışlarının analizine yönelik bir çalışma, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Eker, G. (2006). Örgütsel adalet algısı boyutları ve iş doyumu üzerine etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Ercan, İ., Kan, İ. (2004). Ölçeklerde güvenirlik ve geçerlik. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 30 (3), 211-216.

Gay, L. R. (1985). Educationalevaluationandmeasurement(2nd Edition). London: ABell&HowellCompany.

Günçavdı, G. (2015). Araştırma görevlilerinin maruz kaldıkları kötü muamele düzeyi ile iş doyumu ve işten ayrılma niyeti ilişkisi, Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli.

Güvercin, A. (2015). İşletmelerde iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi: Tekstil sektöründe bir araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Greenberg, J. (1987). A taxonomy of organizationaljusticetheories. Academy of Management Review, 21(1), 9-22.

Greenberg, J. (1990).Organizationaljustice: yesterday, todayandtomorrow, Journal of Management, 16(2), 399-432.

Demir Harputluoğlu, D. (2015). İşe tutkunluk ve iş-aile-iş çatışmasının işten ayrılma niyetine etkisi: konaklama işletmelerinde bir uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.

Hair, F. J.,Celsi, M. W., Money, A. H., Samouel, P., Page, M. J. (2011). Essentials of businessresearchmethods(2nd edition). USA: Routledge.

Irak, D. (2004), Örgütsel adalet: Ortaya çıkışı, kuramsal yaklaşımlar ve bugünkü durumu. Türk Psikoloji Yazıları, 7(13), 25-43.

İçerli, L. (2010). Örgütsel adalet: kuramsal bir yaklaşım. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi/Journal of Entrepreneurshipand Development, 5(1), 67-92.

İçerli, L. (2011). Yönetimde birey ve örgüt odaklı davranışlar. Bursa: Ekin Basım yayın Dağıtım.

İnce, M., Gül, H. (2005). Yönetimde yeni bir paradigma: örgütsel bağlılık. Konya: Çizgi Kitabevi.

İşcan, Ö. F.,Naktiyok, A. (2004). İşgörenların örgütsel bağdaşımlarının belirleyicileri olarakörgütsel bağlılık ve örgütsel adalet algıları.Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 59 (1),181- 201.

Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Karasar, N. (1998). Bilimsel araştırma yöntemi(8. Basım). Ankara: Nobel Yayım Dağıtım.

Keskin H., Akgün, A. E., Günsel A. (2008). Örgütseldavranışta seçme konular, organizasyonların karanlık yönleri ve verimlilik azaltıcı davranışlar.Ankara: İlke Yayınevi.

Küçükeşmen, E. (2015). Örgütseladalet algısı ve örgütsel bağlılığa etkisi: Kamu işgörenları üzerine bir araştırma, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.

Kurudirek, M. A. (2014). Örgütsel adalet algısı ve iş doyumu ilişkisi: Doğu Anadolu bölgesi gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüğü işgörenları üzerine bir çalışma, Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

Laçinoğlu, Z. (2010). İlköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel adalet algıları ile bazı örgütsel davranışlar arasındaki ilişki(Sakarya ili örneği), Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Meral, Z. (2015). Lidere güvenin örgütsel bağlılığa ve işten ayrılma niyetine etkisi: Ampirik bir çalışma, Yüksek Lisans Tezi, Gebze Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gebze.

Özen,Y., Gül, A. (2007). Sosyal ve eğitim bilimleri araştırmalarında evren-örneklem sorunu. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 15, 394–422.

Polat, M.,Meydan, C. (2010).Örgütsel özdeşleşmenin sinizm ve işten ayrılma niyeti ile ilişkisi üzerine bir araştırma. Savunma Bilimler Dergisi, 9(1), 145-172.

Poyraz, K., Kara, H., Çetin, A. (2006). Örgütsel adalet algılamalarının örgütsel vatandaşlık davranışlarına etkisine yönelik bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(9), 71-91.

Serinkan, C.,Erdiş, Y. (2014). Dönüşümcü liderlik bağlamında örgütsel vatandaşlık ve örgütsel adalet. Ankara: Nobel Kitapevi.

Şanlı, S. C. (2016). İşgören avukatlığı ve algılanan örgütsel desteğin işgörenların işe gömülmüşlük ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisi: Otel işgörenları üzerine bir araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.

Tanrıverdi, H.,Koçaslan, Taştan, N. O.(2015). Psikolojik şiddet algısı, tükenmişlik sendromu ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişki: banka işgörenları üzerinde bir çalışma. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 25(1), 113-131.

Toğa, N. (2016). Örgütsel adalet algısının tükenmişlik sendromuna etkisi ve bir uygulama, Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.

Yalap, O. (2016). İşgörenlarınörgütsel adalet algılamalarının örgütsel sapma davranışları üzerindeki etkisi: tekstil sektöründe bir araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tokat.

Yamane, T. (2001). Temel örnekleme yöntemleri. İstanbul: Literatür.

Yavuz, E. (2010). Kamu ve özel sektör işgörenlarının örgütsel adalet algılamaları üzerine bir karşılaştırma çalışması. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 11(2), 302-312.

Yavuz, E.,Göl, H. (2013). İşgörenlerin örgütsel adalet algısı. Journal of RecreationandTourismResearch, 1(3), 29-35.

Yavuz, H. (2013). İşgörenların örgütsel adalet boyutlarına ilişkin algıları ile örgütsel güven düzeyleri arasındaki ilişki: Isparta ilinde görevli hemşireler üzerine bir araştırma, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.

Yerlikaya, A. (2008). İş yerlerindeki örgütsel adalet algısının duygular üzerindeki etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Muğla.

Yıldız, K. (2013). Öğretmenlerin örgütsel adalet ve örgütsel güven algıları. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 13(1), 289-316.

Yılmaz, B. (2015). Farklı kuşaklarda tükenmişlik sendromu ve işten ayrılma niyeti ilişkisi, Yüksek Lisans Tezi, Abant izzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.

Yılmaz, İ. (2015). Organizasyonlarda değişim ve değişime karşı direncin örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık boyutları ile incelenmesi: Fırat üniversitesi idari işgörenları üzerine bir araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ.

Zikmund, W. G. (2003). Business researchmethods(8th edition.). Mason, OH: South Western.

Published

01/28/2023

How to Cite

ALLAHYARI SANI, R., & YAVUZ, E. (2023). İşgörenlerin Örgütsel Adalet Algılarının İşten Ayrılma Niyetine Etkisi (Effects of Organizational Justice Perceptions of Employees on the Intention to Leave). Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 6(4), 754–778. https://doi.org/10.21325/jotags.2018.333