Somut Kültürel Miraslarımızın Sürdürülmesinde Geleneksel Kış Sporlarının Önemi; Kastamonu Ağlı Kızak (Kayık) Yarışları Örneği

Yazarlar

  • Hikmet HABERAL

DOI:

https://doi.org/10.21325/jotags.2023.1364

Anahtar Kelimeler:

Geleneksel kış sporları- Kızak- Ağlı- Kastamonu

Özet

Kültür, tarihsel ve toplumsal gelişme süreci içerisinde insanoğlu tarafından yaratılan maddi ve manevi değerlerin bütünüdür. Bu değerler, hem yaratılmalarında kullanılan araçları hem de sonraki nesillere aktarılma süreçlerini kapsar, aynı zamanda insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü temsil eder. Bu araştırmanın temel amacı, somut kültürel mirasın kış turizmi açısından taşıdığı önemi vurgulamak ve özellikle Kastamonu ili Ağlı ilçesinde geleneksel olarak düzenlenen kızak yarışlarını geleneksel kış sporları turizm ürünü olarak değerlendirmektir. Ayrıca, bu çalışma, zaman içinde yok olmaya yüz tutan kültür elemanlarının araştırılmasını ve sürdürülebilirlik perspektifiyle bu elemanların kış turizmi ürününü nasıl zenginleştirebileceğini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, geleneksel kış sporlarının kültürel önemi ve mevcut kış turizmi ürünlerinde kültürel elemanların durumu çalışmanın odak noktalarını oluşturmaktadır. Bu çalışma, kış turizminde kültürel varlıkların rolüne dair düşünüldüğünde, 2023 Turizm Stratejisi'nde belirlenen farklı hedefleri kapsayarak bu hedefleri ilişkilendirme ve bir arada ele alma potansiyeli ile önemli bir bağlam sunmaktadır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, literatürdeki eksikliklere katkıda bulunacak şekilde geleneksel kış sporlarının ve kültür elemanlarının değerlendirilmesi, turistik bir ürüne dönüştürülmesi veya kış turizmi ürününü zenginleştiren unsurlar olarak kullanılmasına dair yeni öneriler sunmak amaçlanmaktadır. Kızak yarışlarının ortaya çıkmasında etkili olan faktörlerden biri, yerel halkın kış aylarında iklim ve coğrafi koşullar nedeniyle ekonomik faaliyetlerde bulunamaması ve bu süreçte spor ve eğlenceyi birleştirerek sosyal bir etkinlik olarak değerlendirmeleridir. Bu çalışma, alan araştırması verileriyle desteklenerek gerçekleştirilmiştir.

Referanslar

Aliağaoğlu, A. (2004). Sosyo-kültürel Miras Turizmi ve Türkiye'den Örnekler. Ankara Üniversitesi Coğrafi Bilimler Dergisi, 2 (2), 50-64.

Aydın. Ç & Haberal. H. (2022). Araç ilçesi turizm potansiyelinin destinasyon planlaması çerçevesinde değerlendirilmesi. Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi.

Aydoğdu, A. (2018). Kastamonu Örneğiyle Kırsal Turizm, Detay yayıncılık Ankara

Çapar, A. & Yenipınar, U. (2016) Somut Olmayan Kültürel Miras Kaynağı Olarak Yöresel Yiyeceklerin Turizm Endüstrisinde Kullanılması. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4/Special issue1 100-115.

Eski, T. (2004). Kastamonu Yöresi Geleneksel Kayık (Kızak) Sporunun Materyal Teknik ve Uygulama Bakımından İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi / Eğitim Bilimleri Enstitüsü / Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı, Ankara.

Haberal H. (2011). “Yaylacılık Kültürünün Yayla Turizmi İçindeki Önemi; Rize Yaylaları.

Hallmann, K. & Breuer, C. (2010). Image fit between sport events and their hosting destinations from an active sport tourist perspective and its impact on future behaviour. Journal of Sport & Tourism, 15, 211-233.

Hazar, A. (2010). Genel Turizm. Ankara: Nobel Yayınları.

İncekara, A. (1998). Doğu Anadolu’da Kıs Turizmi ve Gelişme Olanakları, İstanbul: İTO Yayını, Yayın No:18.

Koşan, A. (1996). “Kış Turizmi”. Tourism and Hotel Trends. Ankara: Bilkent University.

Kuşçuoğlu, G. Ö. ve Taş, M. (2017). Sürdürülebilir kültürel miras yönetimi. Yalvaç Akademi Dergisi, 2(1), 58-67.

Tane, C. (2022). Geleneksel Kızak Sporunun Turizme Kazandırılması. Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı Geleneksel Kızak Sporunun Turizme Kazandırılması.

Won, D. & Hwang, S. (2009). Factors influencing the college skiers and snowboarders’ choice of a ski destination in Korea: A conjoint study”. Managing Leisure.

Özen, N. (2012). Türk Kültür Tarihinde Spor ve Türklerin Spora Katkıları. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Batman Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı.

Mursalov, M., (2009). Bir Turistik Ürün Çeşitlendirmesi Olarak Kış Turizmi ve Kış Turizmi Açısından Azerbaycan’ın Guba–Haçmaz Turizm Bölgesinin Arz Potansiyeli, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Anabilim Dalı.

Eski, T. (2004). Kastamonu Yöresi Geleneksel Kayık (Kızak) Sporunun MateryalTeknik ve Uygulama Bakımından İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı

Yayınlanmış

2024-01-01

Nasıl Atıf Yapılır

HABERAL , H. (2024). Somut Kültürel Miraslarımızın Sürdürülmesinde Geleneksel Kış Sporlarının Önemi; Kastamonu Ağlı Kızak (Kayık) Yarışları Örneği . Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 11(4), 3712–3729. https://doi.org/10.21325/jotags.2023.1364